Research Specifications

Home \تأثیر اشعه گاما بر روی ...
Title تأثیر اشعه گاما بر روی محتویات فیتوشیمیایی و فعالیت بیولوژیکی چهار گونه گیاه دارویی
Type of Research Thesis
Keywords : آنتی اکسیدان، آنتی باکتریال، اسانس، اشعه گاما
Abstract یکی از معضلات استفاده از گیاهان دارویی و خوراکی، آلودگی میکروبی و قارچی آنهاست. در دههی اخیر، از پرتو گاما به عنوان یک روش سریع برای ضدعفونی کردن این گیاهان استفاده میشود. با توجه به این که گیاهان حاوی تعداد زیادی ماده شیمیایی هستند، احتمال تغییر و تحول آنها با تاباندن اشعه گاما امکان پذیر است. به همین جهت، در این زمینه یک توجه علمی بر تأثیر فرآیند گاما روی ترکیبات شیمیایی و فعالیتهای بیولوژیکی آنها شده است. لذا در کار پژوهشی حاضر بعداز نمونه برداری و آماده سازی چهار گیاه دارویی زوفا، اسطوخدوس، درمنهی معطر و درمنهی دیهیمی، این گیاهان با اشعه گاما با دوزهای 2،6 و 11 کیلوگری تیمار شدند. ابتدا، اسانسگیری و آنالیز ترکیبات گیاهان اشعه دیده با دوز 11 کیلوگری و گیاهان شاهد انجام شد. نتایج آنالیزها نشان دادند که اشعه گاما باعث تغییر در مقدار کمی و کیفی ترکیبات اسانس ها شده است. در بخش بعدی، از این چهار گیاه اشعه دیده و اشعه ندیده عصارهگیری انجام شد و از این عصارهها برای سنجش فعالیتهای آنتی اکسیدانی و فعالیتهای آنتی باکتریالی استفاده شد. نتایج، تفاوتهای مشهودی در پتانسیل آنتی اکسیدانی گیاهان اشعه دیده با اشعه ندیده نشان داد. عصارهها نسبت به باکتریهای گرم منفی فعالیت آنتی باکتریالی نشان ندادند ولی در رابطه با باکتری گرم مثبت تنها گیاه درمنهی دیهیمی فعالیت آنتی باکتریالی نشان داد.
Researchers (Student)، Biuck Habibi (Primary Advisor)، (Primary Advisor)، Saeed Najavand (Advisor)