Research Specifications

Home \بررسی اثر تعدادی از اسانس های ...
Title بررسی اثر تعدادی از اسانس های گیاهی و قارچ بیمارگر حشرات Beauveria bassiana (Balsamo)Vuilleminعلیه سوسک چهارنقطه ای حبوبات Callosobruchus maculatus F. (Col., Bruchidae)
Type of Research Thesis
Keywords اسانس های گیاهی، جعفری، مرزه سهندی، گلپر ایرانی،Callosobruchus maculatus، Beauveria bassiana
Abstract سموم شیمیایی کاربرد وسیعی در کنترل آفات از جمله آفات انباری داشته و استفاده ی بی رویه از آن ها موجب بروز مشکلاتی از قبیل آلودگی محیط زیست، ایجاد مقاومت در آفات نسبت به سموم و اثرات سوء بر روی انسان و موجودات غیرهدف گردیده است. امروزه به منظور جایگزینی برای سموم متداول آفت کش، تحقیقات وسیعی روی اسانس های گیاهی صورت می گیرد. همچنین دربینعواملکنترلبیولوژیک،قارچ هانیز می توانندبهعنوانمکملیاجایگزینحشره کشها مورد استفاده قرار بگیرند که در این بین، قارچ Beauveria bassianaاز شناخته شده ترین قارچ های بیمارگر حشرات بوده و دامنه ی میزبانی وسیعی دارد. بنابراین در این تحقیق اثرات کشندگی سه اسانس گیاهی شامل جعفری Petroselinum sativum Hoffmann، مرزه ی سهندی Satureja sahendica Bornmو گلپر ایرانی Heracleumpersicum Desfروی حشرات کامل سوسک چهارنقطه ای حبوبات به روش تدخینی در شرایط دمایی c˚1±27 و رطوبت نسبی 5±65 % و دوره ی نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی ارزیابی شد. همچنین کارایی دو جدایه به اسامی IS-1و IS-75 از قارچ B. bassianaدر کنترل سوسک چهارنقطه ای به صورت تنها و نیز در ترکیب با اسانس های فوق جهت بررسی اثرات تشدیدکنندگی یا آنتاگونیستی آن ها مورد مطالعه قرار گرفت. مقادیر LC50برای سمیت تنفسی اسانس جعفری، مرزه ی سهندی و گلپر پس از 24 ساعت به ترتیب 43/488، 42/22 و 25/227 میکرولیتر بر لیتر هوا به دست آمد. مقادیر میزان فعالیت نسبی هر یک از اسانس ها نشان داد که مرزه ی سهندی با 79/21 درصد دارای بیشترین اثر کشندگی علیه حشرات کامل این آفت در بین اسانس های مورد مطالعه است. همچنین مقادیر LT50محاسبه شده برای هر یک از اسانس ها معادل 91/10، 89/14 و 63/12 ساعت به ترتیب برای جعفری، مرزه ی سهندی و گلپر به دست آمد که با توجه به همپوشانی زیاد کرانه های بالا و پایین، اختلاف معنی داری از این نظر مشاهده نگردید.در آزمایشات زیست سنجی قارچ نیز مقادیر LC25، LC50و LT50جدایه ها به روش غوطه وری در سوسپانسیون اسپوری علیه حشرات کامل سوسک چهارنقطه ای محاسبه گردید. همچنین رابطه ی بین اسانس های گیاهی در دزهای کشنده و زیرکشنده با دزهای کشنده و زیرکشنده ی جدایه ی IS-75از قارچ B. bassianaدر زمان اختلاط از بدو آزمایش و نیز در زمان LT50قارچ مورد نظر بررسی شد. نتایج نشان داد که اسانس گلپر ایرانی دارای کمترین مقدار L
Researchers Rahimeh Hossein Zadeh (Student)، Ali Mehrvar (Primary Advisor)، Naser Eivazian Kary (Advisor)، Hassan Valizadeh (Advisor)