Abstract
|
چکیده:
مقدمه: دیابت نوعی بیماری مزمن و یکی از شایع ترین بیماری های غدد درون ریز است که امروزه به عنوان اپیدمی خاموش قرن حاضر و یکی از بزرگ ترین مشکلات بهداشتی در تمام کشورها شناخته شده است. بسیاری از مداخله گرها مانند ورزش و تغذیه سالم می تواند نقش به سزایی در کنترل این بیماری داشته باشد. هدف از این پژوهش مطالعه تأثیر 12 هفته تمرین هوازی با مصرف لبنیات (شیر و ماست کم چرب) بر مقادیر قند پایه و عوامل خطرزای قلبی عروقی بیماران دیابت نوع دوم مردان غیرورزشکار است.
روش تحقیق: پژوهش نیمه تجربی حاضر در سال 1394 به صورت میدانی انجام گرفت. جامعه آماری آن شامل 1298 نفر از مردان مبتلا به بیماری دیابت نوع دوم شهرستان بستان آباد می باشند که 297 نفر از این تعداد به طور داوطلبانه حاضر به همکاری در این مطالعه شدند که ویژگی های 58 نفر از آنها با معیارهای پژوهش همخوانی داشت که 10 نفر به دلایل مختلف از همکاری در پژوهش امتناع کردند و 48 نفر به طور تصادفی در چهار گروه 12 نفری شامل: (1) گروه مکمل (شیر و ماست کم چرب)، (2) تمرین هوازی، (3) مکمل+تمرین هوازی و (4) کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرین و مکمل+تمرین هفته ای سه جلسه60 دقیقه ای تمرین هوازی در طول 12 هفته در روزهای زوج با شدت متوسط انجام شد. همچنین از یادآمد غذایی برای مکمل دهی در طی تحقیق استفاده شد و 48 ساعت پیش و بعد از آخرین جلسه اعمال مداخله، BMI،WHR ، گلوکز تصادفی، گلوکز ناشتا، تری گلیسیرید و کلسترول تام، میزان HDL ,LDL، هموگلوبین گلیکوزیله (A1C) اندازه گیری شد. برای تعیین اختلاف پیش و پس آزمون از آزمون T همبسته، برای تعیین اختلاف شاخص های مورد نظر بین گروهای مختلف از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی در سطح معناداری 05/0 استفاده شد.
یافته ها: نشان داد که 12 هفته تمرین هوازی و مصرف مکمل لبنیات بر فشارخون سیستولی و دیاستولی تأثیر معناداری ندارد (05/0p) اما بر شاخص های دیگر مانند گلوکز خون ناشتا، گلوکز خون بعد از 2 ساعت غذا، A1C، چاقی شکمی (شاخص توده بدنی و نسبت دور کمر به لگن) و پروفایل های لیپیدی (CL,TG,HDL,LDL) تأثیر معناداری داشت (05/0P). نتیجه گیری: یافته ها نشان داد که تمرین هوازی به همراه مصرف لبنیات بر عوامل قند پایه و عوامل خطر زای بیماری قلبی و عروقی موثر است و باعث کاهش این عوامل می شود. پیشنهاد می شود برای اثر
|