Title
|
تأثیر تنش خشکی و نوع کود مصرفی روی رشد و عملکرد گیاه دارویی تاتوره (Datura stramonium L
|
Type of Research
|
Thesis
|
Keywords
|
تنش خشکی؛ عصاره ی گیاهی؛ عملکرد و اجزای آن؛ کود؛ گیاهان دارویی.
|
Abstract
|
تاتوره گیاهی علفی و یکساله از تیره ی سیب زمینی است که به وسیله بذر تکثیر می شود (کریمی 1374). منشأ اصلی تاتوره هندوستان و سواحل دریای خزر است، ولی امروزه در غالب نواحی امریکا، اروپا و خصوصاً فرانسه، آسیا و ایران پراکندگی دارد. این گیاه در اکثر نواحی ایران از جمله کرج، آذربایجان، ارومیه، مازندران، گیلان و سیستان و بلوچستان دیده می شود (صمصام شریعت 1382). تاتوره در کشورهای روسیه، چک، اسلواک، هند، رومانی، استرالیا و مجارستان در سطح وسیعی کشت می شود (صمصام شریعت 1382). ارتفاع این گیاه معمولاً بین30 تا 130 سانتیمتر متغیر بوده، ولی به شرایط زیست محیطی و محل رویش نیز بستگی دارد، بطوریکه در مناطق مرطوب ارتفاع آن حتی به 200 سانتیمتر نیز می رسد (میرحیدر 1375). طول ریشه ی راست آن 10 تا 25 سانتیمتر بوده، دارای انشعابات فراوان و به رنگ سفید است (راشدمحصّل و همکاران 1388). برگ های پهن و نوک تیز آن به طول 10 تا 12 و پهنای 6 تا 8 سانتیمتر بوده که در آغاز تشکیل پوشیده از کرک می باشند، ولی با مسن تر شدن آنها، عاری از کرک می شوند (شاکرمی و همکاران 1389). گل های سفید یا کمی گُلی رنگ، شیپوری شکل آن به طول 10 سانتیمتر می باشند که به صورت منفرد بر روی پایه های کوتاه در کنار شاخه ها ظاهر می شوند (کریمی 1374؛ راشدمحصّل و همکاران 1388). میوه ی آن کپسولی است به طول 5 سانتیمتر، گوشتی و حجره دار که سطح خارجی آن پوشیده از خار است و بعد از رسیدن به چهار قسمت تقسیم می شود (کریمی 1374). بذور تاتوره کلیوی شکل و شبیه به بذور سماق بوده و رنگ آنها از سیاه تا سیاه متمایل به قهوه ای متغیر است (شاکرمی و همکاران 1389). بذور در درجه حرارت 12 تا 15 درجه ی سانتیگراد جوانه می زنند. تاتوره در طول فصل رشد به درجه حرارت مناسب و نور کافی نیاز دارد. این گیاه دارویی نسبت به سرما حساس است، بطوریکه بوته های جوان آن در دمای 2- درجه ی سانتیگراد و گیاهان مسن در دمای 4- درجه ی سانتیگراد دچار سرمازدگی شده و خشک می شوند. تاتوره گیاهی مقاوم به خشکی بوده و در هر نوع خاکی رشد می-کند، ولی خاک های با بافت لومی-رسی را ترجیح می دهد (میرحیدر 1375). تاتوره به طور وحشی در زمین های زراعی و کنار جادّه ها می روید (شاکرمی و همکاران 1389)، ولی به دلیل غنی بودن از آلکالوئیدهای تروپانی در صنایع داروسازی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تمامی
|
Researchers
|
Somayyeh Alinejad (Student)، Vahid Sarabi (Primary Advisor)، amirreza sadeghi bakhtavari (Primary Advisor)، Hossein Hashempour (Advisor)
|