Title
|
تأثیر کود زیستی فسفره بر برخی صفات کمی و کیفی مرزه تابستانه
|
Type of Research
|
Presentation
|
Keywords
|
درصد اسانس، عملکرد اسانس، کود زیستی، کود شیمیایی، مرزه
|
Abstract
|
مرزه (Satureja hortensis) یکی از سبزیهای معطر بوده و از گیاهان دارویی مهم محسوب میشود. بهمنظور بررسی
تاثیر کاربرد کود زیستی فسفره بر برخی از صفات کمی و کیفی گیاه مرزه تابستانه، آزمایشی در سال 1396 در قالب طرح
بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بینالمللی امام خمینی )ره( اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل
عدم کاربرد کود فسفره )شاهد(، کاربرد کود زیستی حاوی باکتری putida Pseudomonas و مصرف کود شیمیایی فسفره ) 100
کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات تریپل( بود. نتایج این تحقیق نشان داد که تاثیر تیمارهای آزمایشی بر وزن تر، وزن خشک، درصد اسانس و عملکرد اسانس مرزه در سطح احتمال پنج درصد معنیدار بود. تیمارها بر میزان فسفر پیکره رویشی مرزه در سطح احتمال یک درصد تاثیر معنیداری داشتند. بالاترین درصد اسانس از مصرف کود زیستی به دست آمد، درحالیکه کمترین درصد اسانس به کاربرد کود شیمیایی فسفره تعلق داشت. کود زیستی عملکرد اسانس را افزایش داد ولی کود شیمیایی عملکرد اسانس بالاتری تولید نمود. البته از نظر آماری این دو نوع کود فسفره تفاوت معنیداری از نظر عملکرد اسانس نشان ندادند. میزان فسفر پیکره رویشی با کاربرد کود زیستی نسبت به شاهد )عدم مصرف کود فسفره( بطور معنیداری افزایش یافت ولی کود شیمیایی میزان فسفر پیکره رویشی را نسبت به تیمار کود زیستی بطور معنیداری افزایش داد. در مجموع، از این آزمایش
چنین نتیجه گرفته شد که کاربرد کود زیستی توانست تا حدود زیادی جایگزین کود شیمیایی فسفره گردد ولی بطور کامل نیاز به فسفر را در گیاه مرزه تامین نکرد
|
Researchers
|
Farhad Habibzadeh (First Researcher)، Saeid Hazrati (Second Researcher)، Majid Gholamhosseini (Third Researcher)، Mohammad Javad Nikjouyan (Fourth Researcher)
|