Research Specifications

Home \تأثیر علفکش های پس رویشی در ...
Title تأثیر علفکش های پس رویشی در کلزا (.Brassica napus L) بر کنترل علف های هرز طی دو مرحله ی رشدی
Type of Research Thesis
Keywords دانه های روغنی، علفکش، عملکرد و اجزای آن، کنترل علف هرز، مرحله ی رشدی
Abstract ﻧﯿﻞ ﺑﻪ ﺧﻮدﮐﻔﺎﯾﯽ در ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﮐﺸﺎورزی ﻫﺪف ﻧﻬﺎﯾﯽ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﯾﺰی در ﺑﺨﺶ ﮐﺸﺎورزی اﺳﺖ. در اﯾﻦ ﻣﯿﺎن، روﻏﻦﻫﺎی ﺧﻮراﮐﯽ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺑﺎزار وﺳﯿﻊ ﻣﺼﺮف و اﻫﻤﯿﺖ ﻏﺬاﯾﯽ از اوﻟﻮﯾﺖ ﺧﺎﺻﯽ ﺑﺮﺧﻮردارﻧﺪ (شیمی و همکاران 1392). دانه‎های روغنی پس از غلات، دومین منبع غذایی جهان به حساب می‎آیند. این محصولات علاوه بر دارا بودن ذخایر غنی از اسید‎های چرب، حاوی پروتئین نیز می‎باشند (Berry and Spink 2006). در ﺑﯿﻦ داﻧﻪﻫﺎی روﻏﻨﯽ، ﮐﻠﺰا دارای ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﻣﻨﺤﺼﺮ ﺑﻪ ﻓﺮدی بوده و به عنوان یکی از مهمترین گیاهان روغنی در سطح جهان مطرح می‎باشد (شیرانی راد و احمدی 1374). این گیاه پس از سویا و نخل روغنی سومین منبع تأمین روغن نباتی جهان به شمار رفته و به طور متوسط حاوی 40 تا 45 درصد روغن می باشد. چنین ویژگی هایی باعث شده اند که در دهه های اخیر، کلزا از دانه های روغنی عمده ی جهان به شمار رود و سطح زیر کشت آن از 2/8 میلیون هکتار در سال 1970 به بیش از 7/33 میلیون هکتار در سال 2016 افزایش یابد (FAO 2017). با توجه به روند روزافزون افزایش مصرف که ناشی از افزایش جمعیت و بهبود وضع اقتصادی مردم است و با در نظر گرفتن حداقل مصرف سرانه روغن در ایران که حدود 6/16 کیلوگرم می باشد، در حال حاضر 900 هزار تن روغن در سال مورد نیاز کشور است که از این مقدار حدود 9 درصد آن در داخل و مابقی از خارج وارد می گردد. کلزا از سال های گذشته وارد ایران شده و تحقیقات متعددی نیز روی آن انجام گرفته است. در سال های اخیر، به دلیل توجه بیشتر به توسعه و ترویج کلزا سطح زیر کشت آن افزایش قابل ملاحظه ای یافته، بطوری که در سال 1388 به بیش از 86 هزار هکتار رسیده و میزان کل تولید کشور نیز حدود 164 هزار تن برآورد شده است (اسداله پور و همکاران 1395). با توجه به محدودیتی که از لحاظ منابع خاکی و آبی در کشور وجود دارد، امکان در اختیار گرفتن اراضی جدید برای توسعه کشت دانه های روغنی از لحاظ اقتصادی وجود ندارد، لذا بیشتر فعالیت ها باید روی افزایش عملکرد در واحد سطح متمرکز گردند (خاتمیان و همکاران 1390). کلزا علاوه بر داشتن خصوصیات خوب و منحصر به فرد در تأمین روغن خوراکی، توسعه ی صنعت زنبورداری، کاهش جمعیت علف های هرز و بهبود ساختمان خاک نقش بسیار مثبت و مؤثری در افزایش عملکرد گندم در تناوب کلزا- گندم دارد. تحقیقات انجام شده در این خصوص نیز نشان دهنده ی افزایش 20 درصدی عملک
Researchers (Student)، Vahid Sarabi (Primary Advisor)، amirreza sadeghi bakhtavari (Primary Advisor)، Saeid Hazrati (Advisor)