Research Specifications

Home \ارزیابی میزان مقاومت به شوری ...
Title ارزیابی میزان مقاومت به شوری لاین های تراریخت سیب زمینی با ژن AtSOS3
Type of Research Presentation
Keywords تراریخت ،سیب زمینی، شوری، مقاومت، AtSOS3
Abstract تنش شوری تاثیر منفی بر روی اکثر گیاهان در مراحل رشدی و تکاملی آن ها دارد. زمانی که غلظت بالایی از نمک به سرعت در خاک پدید می آید، شوک سدیم کلراید موجب تغییر اسمزی و از دست دادن آب بافت ها، و افزایش جذب یون سدیم و یون کلر می شود. گیاه سیب زمینی (Solanum tuberosum L) از مهمترین محصولات کشاورزی جهان و یک گیاه حساس به شوری است. رقم اگریا با سطح زیر کشتی بالای 65 درصد بیشترین سطح زیر کشت سیب زمینی کشور را به خود اختصاص داده است. از جمله مهم‏‏‏‏ترین روش های ژنتیکی برای مقابله با تنش شوری، اصلاح و بهبود مسیر پیام رسانیSOS (Salt Overly Sensitive) در گیاهان است. ژن SOS3 به عنوان مهمترین جزء مسیر SOS، نقش مهمی را در افزایش مقاومت آرابیدوپسیس در برابر شوری ایفا می‏کند. در این پژوهش اثر ژن SOS3 در ایجاد مقاومت به شوری در گیاه سیب زمینی رقم آگریا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از PCR نشان داد که ژن AtSOS3 در همه لاین های تراریخت سیب زمینی وجود دارد و بیان آن با RT-PCR ثابت گردید. جهت بررسی مقاومت به شوری، 9 لاین تراریخت در 5 تیمار شوری 25، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار NaCl در شرایط درون شیشه‏ای بررسی شد. پنج لاین A, B, F, G, Hمقاومت قابل قبولی به شوری نشان دادند. بررسی اولیه این همانی برخی صفات فنوتیپی و فیزیولوژیکی گیاهان تراریخت سیب زمینی مقاوم نشان داد که تفاوت معنی داری بین لاین های تراریخت و غیرتراریخت وجود ندارد. بررسی سایر صفات همچون غلظت ترکیبات و متابولیت های مهم و مقایسه آنها در گیاهان سیب زمینی تراریخته و غیر تراریخت موجود در حال انجام است. نتایج نشان می‏دهد که انتقال موفق ژن SOS3 به سیب زمینی انجام شده و این ژن باعث مقاومت قابل توجه این گیاه به شوری شده است.
Researchers Nayyereh Valikhanlou (First Researcher)، Maghsoud Pazhouhandeh (Second Researcher)، Kambiz Azizpour (Third Researcher)