Title
|
تعیین سطوح برخی تعدادی از فلزات سنگین دربرخی سبزی های نمونهبرداری شده از مزارع
پیرامون تبریز
|
Type of Research
|
Presentation
|
Keywords
|
سرب، کادمیوم،کروم، نیکل
|
Abstract
|
سبزیجات بهدلیل دارا بودن کربوهیدرات، فیبر، ویتامین و مواد معدنی جزو مهمی از رژیم غذایی افراد میباشند اما این مواد
غذایی مفید در صورت عدم دقت کافی در پرورش آنها به منبعی برای تجمع فلزات سنگین تبدیل شده که تهدیدی برای سلامتی
انسان میباشد. لذا هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تجمع فلزات سنگین در سبزیهای پرورش یافته در منطقه حکمآباد تبریز
میباشد.روش پژوهش: نمونهگیری از باغات به صورت تصادفی در طی اواخر خرداد و تیرماه سال 1931 از سبزیهای پیازچه،
نعناع، اسفناج، ترخون، جعفری، شوید و مرزه انجام گرفت. سپس به منظور اندازهگیری فلزات سنگین، نمونهها مورد هضم
اسیدی قرار گرفت. غلظت فلزات سنگن به کمک دستگاه جذب اتمی اندازهگیری شد. یافتهها:تجمع فلزهای سنگین در گیاهان
تحت تاثیر اثرات متقابل اندام و نوع گیاه قرار گرفت.تجمع کادمیوم و سرب در تمامی گیاهان مورد مطالعه بالاتر از حد مجاز
برای سلامتی انسان بود. بیشترین تجمع کادمیوم در ریشه ترخون، اسفناج، مرزه و پیازچه، برگ تلخون و اسفناج و ساقههای
تلخون، اسفناج، مرزه، پیازچه و شوید مشاهده گردید. تجمع کروم در ریشه تمامی گیاهان مورد مطالعه به غیر از مرزه و پیازچه
بالاتر از حد استاندارد بود. و بالاترین میزان تجمع سرب و کروم در ریشه اسفناج مشاهده گردید. تجمع روی، نیکل ومس در
گیاهان مورد مطالعه کمتر از حداستاندارد بود. نتیجهگیری کلی:تفاوت در غلظت عناصر در گیاهان مختلف ناشی از تواناییهایمتفاوت گونههای مختلف گیاهی در جذب و تجمع فلزات سنگین میباشد. با توجه به توان آسیبزایی فلزات سنگین لازم است
تا بررسیهای منظمی در خصوص تجمع فلزات سنگین در سبزیها به عمل آید تا خطرات بهداشتی ناشی از وجود این فلزات
مورد ارزیابی قرار گیرد.
|
Researchers
|
(First Researcher)، lamia Vojodimehrabani (Second Researcher)
|