Title
|
تاثیر اسانس سه گونه گیاهی روی شاخص های تغذیه ای شب پره هندی، Plodia interpunctella Hübner (Pyralidae)
|
Type of Research
|
Presentation
|
Keywords
|
اسانس گیاهی، شب پره هندی، شاخص های تغذیه ای
|
Abstract
|
شبپره هندی Plodia interpunctella Hübner (Pyralidae)، یکی از آفات مهم محصولات انباری در ایران می باشد که برای کنترل آن از سموم شیمیایی تدخینی استفاده میشود. طی چند دهه اخیر تحقیقات وسیعی روی ترکیب های گیاهی متعدد به منظور دستیابی به جایگزین های بیخطر یا کمخطر نسبت به حشره کش های شیمیایی برای کنترل آفات انجام شده است. استفاده از اسانس های گیاهی به دلیل خطرات کم آن ها روی پستانداران می تواند جایگزین مناسبی باشد. در این تحقیق به بررسی اثر اسانس های فلفل، سیر و هل روی شاخص های تغذیه ای لاروهای 15 روزه شبپره هندی پرداخته شد. شاخص های مورد بررسی عبارت بودند از: نرخ رشد نسبی (RGR)، نرخ مصرف نسبی غذا (RCR)، شاخص بازدهی تبدیل غذای بلعیده شده (ECI) و شاخص درصد بازدارندگی تغذیه (FDI). نتایج نشان داد که هر سه اسانس گیاهی اثر معنی داری روی شاخص های تغذیه ای شب پره هندی داشتند. کم ترین میزان نرخ رشد نسبی لاروها و هم چنین نرخ مصرف نسبی غذا در تیمار اسانس فلفل به ترتیب با میانگین 02/0 ± 045/0 و 02/0 ± 046/0 میلی گرم/ میلی گرم/ روز و بیش ترین مقدار این فراسنجه ها در تیمار اسانس هل به ترتیب با میانگین 02/0 ± 092/0 و 02/0 ± 118/0 میلی گرم/ میلی گرم/ روز مشاهده شد. هم چنین معلوم شد که با افزایش غلظت اسانس ها (0، 400، 600 و 800 ppm)، میزان نرخ رشد نسبی و نرخ مصرف نسبی غذا کاهش یافت. یافته های تحقیق حاضر مشخص کرد که اسانس هر سه گیاه دارویی دارای خاصیت بازدارندگی شاخص های تغذیه در لاروهای شب پره هندی بوده و می توان از این ترکیبات در مدیریت شب پره هندی استفاده کرد.
|
Researchers
|
Nahid Vaez (First Researcher)، Ayria Arabkhoyi (Second Researcher)
|