Title
|
تاثیر محلول پاشی با گلوگز، نیترات پتاسیم و محرک زیستی دوبوجن بر رشد و برخی صفات فیزیولوژیک شاهسپرم (Tanacetum balsamita L.) تحت تنش شوری کلرید سدیم
|
Type of Research
|
Thesis
|
Keywords
|
شاهسپرم، اسانس، محتوای عناصر، محتوای فنل
|
Abstract
|
امروزه در دنیا تحقیقات مرتبط با گیاهان دارویی سهم بزرگی از تحقیقات گیاهشناسی، کشاورزی، داروسازی و پزشکی را به خود اختصاص می دهد. ولی متاسفانه در کشور ما این امر در طی چند سال اخیر مورد توجه قرار گرفته و تنها تحقیقات پراکنده ای در ارتباط با مواد گیاهی انجام شده است. از این میان، سهم گیاهان بومی و آندمیک ایران خیلی کم بوده و نیازمند تحقیقات گسترده در این حوزه می باشد (Koocheki and Nadjafi 1998). با توجه به اینکه در اکثر نقاط آذربایجان شاهسپرم بصورت وحشی در طبیعت می روید جمع آوری این گیاه از طبیعت و مناطق آکولوژیکی متفاوت موجب می شود تا فرآوردهای دارویی با محتوای مواد موثره متفاوت وجود داشته باشد که موجب بروز مشکلات جدی در عرضه این فراورده ها به بازارهای دارویی کشور می شود. از طرفی برداشت بی رویه از طبیعت موجب تخریب منابع ژنتیکی این گیاه گردیده و اثرات نامطلوبی بر تعادل اکولوژیکی طبیعت تحمیل می کند (حسن پور اقدم و همکاران 1387). امروزه با افزایش جمعیت و افزایش تقاضا برای این محصول موجب شده تا جمع آوری و یا کشت های سنتی در مساحت های کوچک پاسخ گوی بازار رو به رشد تقاضا برای این محصول نباشد و همچنین با توجه به قیمت بالای اسانس شاهسپرم در بازاهای جهانی موجب شده تا این گیاه به گیاهی سودمند در عرصه تجارت تبدیل شود. امروزه ما شاهد تغییرات گسترده اقلیمی در اغلب نقاط دنیا می باشیم و کشور ایران نیز تحت تاثیر گسترده این تغییرات اقلیمی قرار گرفته است کاهش بارندگی ها در سال های اخیر و مشکلات مرتبط با خشک شدن دریاچه ارومیه، موجب افزایش تنش شوری در منطقه شده است و تاثیر منفی در کشاورزی منطقه و به تبع آن در اقتصاد جوامع روستایی دارد. با توجه به افزایش تنش شوری در منطقه لازم است تا هرچه سریعتر تدابیری در راستای تغییر الگوی کشت منطقه ازگیاهان پرنیاز به آب و حساس به تنش شوری به گیاهان مقاوم به تنش شوری وکم نیاز به آب اتخاذ شود. رشد و نمو گیاه به شدت تحت تأثیر تنش شوری که از مهمترین فاکتورهای محدود کننده محیطی می باشد قرار می گیرد. اثرات اسمزی ناشی از شوری از عوامل اولیه تاثیرگذار بر رشد گیاه بوده و تاثیر بعدی شوری در گیاهان مربوط به سمیت نمک در برگ می باشد که به مرور زمان اتفاق افتاده و منجر به تولید انواع رادیکال های آزاد اکسـیژن می شود (Weisany et al. 2012). در شرایط شوری، غلظت سدیم مع
|
Researchers
|
(Student)، lamia Vojodimehrabani (Primary Advisor)، Mohammad Bagher Hassanpouraghdam (Advisor)
|