Abstract
|
خانواده کدوئیان دارای بیش از900 گونه می باشد میوه گیاهان این خانواده به دلیل دارا بودن مواد موثره فعال متفاوت دارای اهمیت می باشند و منشا این گیاهان از آمریکای جنوبی بوده اما در اقلیم های گرم سایر مناطق دنیا هم قادر به رشد می باشد. کدوئیان شامل 5 گونه است که مهم ترین آن ها (کدوتنبل) Cucurbita maxima، (کدوحلوایی) C .moschata، (کدو خورشتی) C. pepo، C .ficifolia، C. turbaniformis است (شیخ، 1396). کدوهای موجود در ایران اغلب ازسه گونه C. moschata،C. pepo ، C. maxima می باشد (شیخ، 1396). کدو آجیلی گیاهی یک ساله و علفی بوده که دارای ساقه کرک دار، توخالی و خزنده می باشد و طول آن بسته به شرایط اقلیمی بین 5- 3 متر می باشد. گل در این خانواده تک جنسی بوده و دگرگشن می باشد لذا دارای تنوع زیادی می باشد. گیاهان این خانواده از نظر تولید روغن حائز اهمیت بوده و از هر 5/1 الی 2 کیلوگرم بذر خشک، یک لیترروغن حاصل می شود. این گیاه غنی از ویتامین های E، D،A و املاح پتاسیم، کلسیم، فسفر، منیزیم، روی و سلنیوم است (Petkora and antova, 2015). این گیاهان سازگاری مناسبی با مناطق معتدله داشته و به سرعت رشد می کنند. خاک های خشک و نیمه خشک بیش از هشتاد درصد مساحت ایران را تشکیل می دهد. این خاک ها از نظر مواد غذایی فقیر بوده و به منظور حصول به عملکرد مناسب نیازمند افزودن کود های آلی می باشند (Salehabadi et al., 2014). مصرف صحیح و مناسب کودهای -شیمیایی و آلی از اساسی ترین راه های حفظ و اصلاح حاصلخیزی خاک می باشد. استفاده از کودهای شیمیایی روش سریعی برای افزایش مواد غذایی خاک است اما هزینه زیاد مصرف کودهای شیمیایی، ایجاد آلودگی و تخریب محیط زیست از عوامل اصلی کاهش تمایل به مصرف این کودها می باشد (Afsaneh et al., 2013). مواد آلی به علت اثرات سازنده ای که برخصوصیات فیزیکی و بیولوژیکی خاک دارند به عنوان یکی از ارکان تغذیه گیاه و باروری خاک شناخته شده است که نقش مهمی در فراهمی ماده آلی در گیاه دارد. مصرف طولانی مدت کود شیمیایی موجب کاهش باروری خاک می شود. کود دامی با بهبود سطوح کربن آلی خاک موجب بهبود ساختمان خاک، نگهداری مواد غذایی و فعالیت زیستی خاک و در نهایت افزایش عملکرد محصول می شود (Prakash et al., 2007). متاسفانه درسال های اخیر واردات تخم های آجیلی چینی و سایر کشورها موجب ضربه اقتصادی شدید به کشاو
|