Research Specifications

Home \تاثیر کاربرد کودهای آلی و ...
Title تاثیر کاربرد کودهای آلی و شیمیایی بر برخی صفات فیزیولوژیکی و مرفولوژیک جعفری
Type of Research Article
Keywords جعفری، فلاونوئید، فنل، نیترات
Abstract با توجه به اهمیت مصرف سبزیها در رژیم غذایی و عوارض ناشی از کاربرد کودهای شیمیایی بر سلامت موجودات زنده لازم است تا تدابیری برای بهبود تغذیه سبزیهای برگی در راستای حرکت به سمت کشاورزی پایدار اندیشیده شود. این آزمایش بهصورت فاکتوریل در 5 و 10 تن در هکتار) کودهای آلی (ورمیکمپوست و مرغی) و کودهای شیمیایی ، قالب طرح بلو کهای کامل تصادفی با سطوح مختلف ( 0 نیترات کلسیم و پتاسیم (صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) با سه تکرار در دانشگاه شهید مدنی آذربایجان انجام شد. غلظت نیتروژن کل گیاه تحت تاثیر اثرات متقابل تیمارهای آزمایشی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان نیتروژن کل گیاه در تیمارهای 10 تن در هکتار کودهای ورمیکمپوست و مرغی به همراه 100 کیلوگرم نیترات پتاسیم مشاهده شد. محتوای کلروفیل، اسید اسکوربیک و فلانوئید کل تحت تاثیر مثبت کودهای آلی و شیمیایی قرار گرفت. بیشترین وزنخشک بخش هوایی گیاه در تیمارهای 5 و 10 تن در هکتار کود ورمیکمپوست مشاهده شد. تیمارهای 5 و 10 تن در هکتار کود مرغی موجب افزایش محتوای مواد جامد محلول و نیترات برگ نسبت به تیمار شاهد گردید. همچنین بیشترین محتوای مواد جامد محلول و نیترات برگ در تیمارهای 50 و 100 کیلوگرم در هکتار نیترات پتاسیم مشاهده شد. تیمار 5 و 10 تن در هکتار کود مرغی و همچنین کودهای شیمیایی مورد استفاده، موجب افزایش محتوای فنل کل شد. کودهای آلی تاثیر مثبت در محتوای عناصر کلسیم و پتاسیم داشت. تیمار 100 کیلوگرم در هکتار نیترات پتاسیم موجب افزایش محتوای پتاسیم در برگ گیاه شد. بیشترین میزان کلسیم در تیمارهای 50 و 100 کیلوگرم نیترات کلسیم مشاهده شد. با توجه به تاثیر مثبت کودهای آلی در پرورش سبزیها، چنین بهنظر میرسد که استفاده از کودهای آلی روش مناسبی برای تولید سالم و پایدار سبزی ها باشد.
Researchers lamia Vojodimehrabani (First Researcher)