Title
|
ردیابی باکتریوسین گروه IIa و IIb در سویه های بومی لاکتوباسیلوس جداسازی شده از محصولات لبنی سنتی
|
Type of Research
|
Article
|
Keywords
|
ردیابی، زیرهم چینی، پروبیوتیک، باکتریوسین
|
Abstract
|
باکتریهای اسیدلاکتیک، مولکولهای پروتئینی ضد باکتریایی باکتریوسین با منشأ ژنتیکی متنوع تولید می کنند. بنابراین، شناسایی رده باکتریوسینی این باکتری ها، می تواند منجر به درک درستی از عملکرد ضد باکتریایی این پپتیدها شود. هدف از این پژوهش غربالگری باکتری های اسیدلاکتیک بومی مولد باکتریوسین های زیرگروه IIa و IIb بود. ابتدا جدایه های با ویژگی ضد باکتریایی علیه دو باکتری شاخص لیستریا اﯾﻨﻮﮐﻮا (Listeria innocua)و اشریشیا کولای (Escherichia coli) با استفاده از آزمون انتشار از دیسک غربالگری شدند. وزن مولکولی پپتیدهای ترشح شده از باکتریهای اسیدلاکتیک در محیط کشت با روش ترسیب سولفات آمونیوم تخمین زده شد. برای شناسایی جدایههای لاکتیکی مولد باکتریوسین از توالیهای بالادستی و پایین دستی ژن ساختاری باکتریوسین در واکنش زنجیرهای پلیمراز استفاده گردید. پنج جدایه اسیدلاکتیک با بیشترین قطر هاله عدم رشدی علیه دو باکتری شاخص گزینش و وزن مولکولی پپتیدهای ترشح شده توسط این سویه ها کمتر از 10 کیلودالتون برآورد گردید. توالی یابی محصول واکنش زنجیرهای پلیمراز منجر به شناسایی مناطق ژنی plnN،plnJK وplnEF در جدایه N و مناطق ژنی plnJK وplnEF در جدایه M گردید. بنابراین، جدایه M و N دارای باکتریوسین گروه IIb بوده و از قابلیت خوبی برای استفاده در افزایش سطح کیفی فراوردههای لبنی و غذای دام برخوردار میباشند. نتایج زیر هم چینی توالیهای به دست آمده نشان داد که سویه های بومی موجود در ایران تشابه بسیار بالایی (99 درصد) با لاکتوباسیلوس پلانتاروم (Lactobacillus plantarum) سویه های FQ و ATCC BAA-793 دارد. در صورت انجام آزمایش های تکمیلی در ارتباط با جداسازی باکتریوسین های موجود در سویه های بومی M و N، می توان از اثر مهاری آن ها علیه باکتری های بیماری زای غذایی استفاده نمود.
|
Researchers
|
Parisa Pourabdi Sarabi (First Researcher)، Alireza Tarinejad (Second Researcher)، Mohammad Amin Hejazi (Third Researcher)، Mohammad Majidi (Fourth Researcher)
|