Research Specifications

Home \واکنش های فیزیولوژیک و ...
Title واکنش های فیزیولوژیک و فیتوشیمیایی گیاه داروئی ترخون (Artemisia dracunculus) به شدت های متفاوت روشنایی تحت تنش شوری
Type of Research Thesis
Keywords اسانس، تنش های محیطی، ترخون، رنگیزه ها
Abstract با توجه به اینکه گیاه دارویی ترخون یکی از مهمترین جنس خانواده کاسنی است که بیش از 800 گونه آن در نقاط مختلف دنیا توزیع شده است و از بین آنها 34 گونه وحشی یکساله و چندساله در سراسر ایران می روید و برخی از آنها نیز انحصاری ایران هستند (یزدانی 1384). مهم ترین گروه از مواد فعال بیولوژیکی در برگ ها و قسمت های رویشی گیاه ترخون، اسانس، کومارین ها، فلاونوئیدها و فنول کربنیک اسید می باشند. بیشترین تحقیقات انجام شده به اسانس و تنوع آن پرداخته شده است و برخی از یافته ها بر وجود کومارین ها، مشتقات پلی استیلن و فلاونوئیدها دلالت می کنند. برخی مطالعات نیز وجود سزکوئی ترپنوئید ها، ویتامین ها وآلکالوئیدها را گزارش کرده اند (Aglarova 2005). بنابراین با توجه به وجود ترکیبات دارویی ارزشمند و همچنین کاربرد گسترده گیاه دارویی ترخون در صنایع غذایی، داروسازی، آزایشی-بهداشتی و غیره تحقیق روی این گیاه مهم معطر ضروری به نظر می رسد. تنش شوری یکی از مهمترین فاکتورهای محیطی است که تولید گیاهان را در سراسر دنیا محدود می کند (Wan et al. 2018). مطالعات نشان داده که در گونه های گیاهی حساس، شوری هم باعث کاهش آب و هم سمیت بونی را باعث می شود و منجر به کمبود مواد غذایی، کاهش رشد و حتی مرگ گیاهان شود. جهت مقابله با شوری، گیاهان مکانیسم هایی را توسعه داده اند که تجمع نمک را در ارگانهای مختلف تنظیم کند. گونه های گیاهی متحمل معمولاً به خوبی قادرند مکانیسم حفاظتی شان را در برابر شرایط تنش در مقایسه با گیاهان حساس بکار بگیرند. این ممکن است شامل توزیع یون سمی در میان بافتها یا در درون سلول ها، یا تجمع اسمولیت ها باشد که به حفظ فعالیت فتوسنتزی کمک می کند که در این مورد القاء سیستم های آنتی اکسیدانتی نیز می تواند کمک موثری در جهت محافظت از شوری بکند (Neto et al. 2014). تولید ترکیبات آنتی اکسیدانی در سلول گیاهی به عنوان بخشی از متابولیت های ثانویه که تحت تاثیر عوامل محیطی قرار می گیرد که از بین آن ها کیفیت نور یکی از مهمترین متغیرهای موثر و کنترل کننده غلظت این ترکیبات است (Lee et al. 2010). با وجود اینکه نور قرمز منجر به افزایش چهار برابری اسانس نعناع نسبت به شرایط مزرعه گردید، با این حال، به دلیل بالاتر بودن وزن گیاه در ترکیب نور قرمز و آبی، این ترکیب بیشترین عملکرد اسانس را خواهد داشت. نور آبی بیشترین تأثیر
Researchers Negar Khoshi (Student)، Hamid Mohammadi (Primary Advisor)، Ahmad Aghaee (Advisor)، Saeid Hazrati (Second Advisor)