Title
|
اثرات محلول پاشی عصاره جلبلک دریایی بر رشد، عملکرد و اجزای آن و محتوی روغن دانه در ژنوتیپهای کلزا
|
Type of Research
|
Thesis
|
Keywords
|
بهبود رشد، جلبک دریاِیی، ژنوتیپ، کلزا
|
Abstract
|
گیاهان جنس Brassica در بین قدیمی ترین گیاهان زراعی مورد استفاده توسط بشر هستند که تاریخ ثبت شده آن به 1500 سال قبل از میلاد بر می گردد. Brassica rapa جزو قدیمی ترین گیاه این تیره است. این گیاه حداقل 200 سال قبل از اروپای شمالی به چین و کره برده شد. اما کلزا با نام علمی Brassica napus در مناطق مدیترانه ای توسعه یافته است و در مناطق معتدله کشت می شود و تحمل آن به سرمای پاییزه بالا است (Fridrihsone et al. 2020). امروزه کلزا به دلیل پتانسیل بالای تولید و تحمل آن به تنش ها، مهمترین گیاه روغنی در جهان محسوب می شود (Maoteng et al. 2010). در ایران به دلیل پتانسیل بازده بالای کلزا نسبت به سایر گیاهان زراعی تولید کننده روغن، این گیاه مورد توجه قرار گرفته است (Amiri et al. 2019; Safdari-Monfared et al. 2019). در کلزا، عملکرد در واحد سطح، حاصل تراکم گیاهی، تعداد خورجین در هر بوته، تعداد دانه در هر خورجین و وزن دانه ها است. از این رو، عملکرد دانه خصوصیتی پیچیده است که در آن صفات زیادی ایفای نقش می کنند. گل دهی مهم ترین مرحله تعیین کننده عملکرد کلزا است. لذا زمان آغاز گل دهی تاثیر زیادی بر تعداد گل تولیدی و در نتیجه تعداد خورجین و دانه دارد. کلزا بهترین نوع گیاه روغنی برای تولید عملکرد بالا با گل دهی زود هنگام، ولی با طول دوره رسیدگی طولانی هستند (Svanes et al. 2020). روغن این گیاه محتوی ترکیبات فعال زیستی مانند پلی فنول ها، فیتو استرول ها، توکوفرول و سایر آنتی اکسیدان ها است، که نقش مهمی را در جلوگیری از بعضی از بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی، سرطان و آرتروز و پیری دارد. این نقش محافظتی به دلیل توانایی این ترکیبات فعال برای تجزیه فرم های فعال اکسیژن (مسئول ایجاد آسیب های اکسیداتیو به لیپید ها، پروتئین ها و اسید های نوکلئیک) می باشد (Szczepanek et al. 2020). علاوه بر استفاده گسترده از روغن این گیاه، پروتئین دانه آن نیز از ارزش بالایی برخوردار است. پروتئین های دانه این گیاه محتوی مقدار بالایی از اسید آمینه های ضروری است. مقدار لیزین پروتئین های دانه این گیاه در حدود 6 درصد است. همچنین 3 الی 4 درصد دانه نیز پروتئین های محتوی فسفر مانند متیونین و سیستئین است که این مقدار از نظر سازمان خوار و بار جهانی مقدار مناسبی برای تغذیه انسان است (Guo et al. 2010). انتخاب رقم مهمترین تصم
|
Researchers
|
(Student)، Bahman Pasban Eslam (Primary Advisor)، amirreza sadeghi bakhtavari (Primary Advisor)، Saeid Hazrati (Advisor)
|