Abstract
|
زمینه و هدف: روغن یکی از اساسی ترین نیاز های انسان برای تغذیه می باشد از این رو استفاده بهینه از منابع تامین روغن، از جمله منبع دانه های روغنی، ضروری می باشد. یکی از رایج ترین روش های روغن گیری از دانه ها، روش پرس سرد می باشد که خروجی این روش روغن و کنجاله می باشد. در این تحقیق برخی از پارامترهای تغذیه ای برای استفاده مجدد از کنجاله دانه های روغنی آفتابگردان،کلزا و کنجد که از پر مصرف ترین منابع تامین روغن خوراکی می باشند بررسی و با یکدیگر مقایسه شده است.
روش کار: دانه های روغنی به وسیله دستگاه پرس سرد روغن گیری شدند و کنجاله های بدست آمده جمع آوری شدند. این کنجاله ها با حلال دی اتیل اتر به روش ورتکس روغن گیری و بازده روغن مشخص شد. همچنین، فنولیک اسیدهای آزاد موجود در کنجاله ها به وسیله حلال متانول-آب با استفاده از روش ورتکس استخراج شدند و در ادامه و بازده و قدرت آنتی اکسیدانی عصاره های بدست آمده تعیین شدند.
نتایج: بر اساس نتایج بدست آمده، بازده روغن باقی مانده در کنجاله های آفتابگردان، کلزا و کنجد به ترتیب 17.8±2.4,15.8±2.78,12.4±0.2 درصد بودند. بررسی فنولیک اسیدهای آزاد استخراج شده نشان داد که بازده آنها در عصاره بدست آمده از کنجاله های آفتابگران،کلزا وکنجد به ترتیب 11.8,11.6,5.1درصد بود. همچنین، بر اساس بررسی خواص آنتی اکسیدانی با روش DPPH، مقدار IC50 آنها به ترتیب±1.66 ,292.17±4.91 ,48.29 33.90±0.58میکروگرم بر میلی لیتر بدست آمد.
بحث: بر اساس نتایج، کنجاله کنجد دارای بیش ترین بازده روغن باقی مانده بود در حالیکه این کنجاله کمترین .بازده عصاره فنولیک اسید آزاد را داشت.همچنین، عصاره فنولیک اسید آزاد کنجاله آفتابگردان دارای بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی بود.. با توجه به اطلاعات بدست آمده می توان کنجاله هر یک را به چرخه مصرف باز گرداند.
|