Research Specifications

Home \تأثیر قارچ مایکوریزا ...
Title تأثیر قارچ مایکوریزا آربسکولار روی عملکرد و برخی از شاخص های فیزیولوژیک گلرنگ در شرایط کم آبی
Type of Research Article
Keywords درصد روغن عملکرد قارچ مایکوریزا آرباسکولار کم&lrm؛ آبی گلرنگ
Abstract قارچ­های مایکوریزایی از طریق ایجاد تغییرات روی برخی از خصوصیات ریشه، جذب عناصر غذایی و آب در گیاهان میزبان اثرات تنش خشکی را کاهش می­دهد. به منظور بررسی تأثیر قارچ مایکوریزا آربسکولار بر برخی از خصوصیات گلرنگ بهاره رقم صفه تحت شرایط کم آبی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1398 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی استان آذربایجان شرقی به اجرا در آمد. نتایج نشان داد بیش ترین و کم ترین میزان عملکرد گلبرگ در شرایط عدم تنش کم آبی و تنش ­کم آبی از مرحله گلدهی به ترتیب به میزان 6/281 و 3/197 کیلوگرم در هک\تار به دست آمد. در تیمار عدم تنش کم آبی بیش ترین درصد روغن دانه به میزان 65/30 درصد مربوط به تیمار بذر با قارچ بود. بیش ترین عملکرد روغن از تیمار عدم تنش­ کم آبی 9/1098 کیلوگرم در هکتار، هم چنین در تلقیح بذر با قارچ مایکوریزا آربسکولار 8/1107 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. بیش ترین میزان عملکرد دانه (4/4884 کیلوگرم در هکتار) در تیمار بدون تنش کم آبی در تلقیح بذر و خاک با قارچ به دست آمد. با توجه به نتایج تنش کم آبی منجر به کاهش عملکرد شده و تلقیح با قارچ مایکوریزا آربسکولار به ویژه تلقیح بذر و خاک، عملکرد گیاهان تحت تنش کم آبی را به واسطه اثر مثبت در فرایند جذب مواد غذایی و آب، رشدونمو را بهبود بخشید و گیاهان تلقیح شده با قارچ مایکوریزا آربسکولار در مقایسه با گیاهان تلقیح نشده از رشد، عملکرد و محتوای روغن بهتری در شرایط تنش کم آبی برخوردار بودند.
Researchers (First Researcher)، Saeid Hazrati (Second Researcher)، amirreza sadeghi bakhtavari (Third Researcher)، Bahman Pasban Eslam (Fourth Researcher)