Title
|
تأثیر استعمال خارجی گلایسین بتائین، پرولین، ساکارز و پتاسیم بر تعدیل تنش شوری در گندم
|
Type of Research
|
Thesis
|
Keywords
|
خصوصیات مورفوفیزیولوژیک، پتاسیم، تنش شوری، تنظیم کننده های اسمزی، گندم
|
Abstract
|
تنش شوری از جمله مهم ترین معضلات پیش روی تولید محصولات کشاورزی در ایران به شمار می آید. استان آذربایجان شرقی به دلیل همجواری با دریاچه ارومیه، پیوسته با این مشکل روبرو است. در سال های اخیر کاهش چشمگیر بارندگی و به دنبال آن خشک شدن بخشی از دریاچه ارومیه، تولید کمی و کیفی محصولات کشاورزی در این منطقه را تحت تأثیر قرار داده است. از آنجایی که کشت و کار در اراضی شور، به دلیل افزایش روز افزون جمعیت و محدودیت سطح کشت اجتناب ناپذیر می باشد، لازم است امکان کاشت گیاهان مختلف زراعی از طریق افزایش مقاومت آنها به این شرایط مورد بررسی قرار گیرد. روش های مختلفی برای این منظور وجود دارد که یکی از آنها استعمال خارجی مواد اسمولیتی می باشد. میزان تولید ترکیباتی مانند پرولین، گلایسین بتائین و قندهای محلول بسته به گونه گیاهی متفاوت می باشد، به طوری که گاه کفاف مقابله با سطوح بالای شوری نیستند و حتی برخی از گیاهان قادر به تولید مقادیر کافی از این ترکیبات، جهت مقابله با تنش های محیطی از جمله شوری نیستند، بنابراین با کاربرد بیرونی این ترکیبات می توان به کاهش اثرات زیانبار تنش های محیطی کمک کرد (Makela et al.1998; Zhang and Blum 1999; Yang and Lu 2005). در این بین، گندم به عنوان یک گیاه استراتژیک که مهم ترین گیاه از نظر تامین منبع غذایی به شمار می رود، بنابراین بررسی عوامل موثر در افزایش توان تولیدی گیاه بخصوص در مواجهه با شرایط تنش های محیطی از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا در این پژوهش سعی می شود تا تاثیر انواع تنظیم کننده های اسمزی بر روی عملکرد و اجزای عملکرد و همچنین صفات فیزیولوژیکی مانند میزان پرولین، گلایسین بتائین و قندهای محلول بخصوص در تعدیل اثرات مضر تنش شوری مورد بررسی قرار گیرد تا بهترین تیمار از نظر کارایی، پیشنهاد گردد.
پاسخ گیاهان مختلف به حضور نمک در خاک و کاربرد ترکیبات مختلف، متفاوت می باشد و می توان به وسیله اقدامات مختلفی از جمله کاربرد بیرونی برخی ترکیبات، اثرات منفی شوری را تا حد قابل توجهی خنثی کرد. بر این اساس جهت بررسی تاثیر ترکیبات مختلف به منظور کاهش اثرات زیان بار تنش های مختلف محیطی از جمله تنش شوری و همچنین کاهش تاثیر پذیری عملکرد کمی و کیفی گیاهان ناشی از شوری، انجام ارزیابی های گلخانه ای، آزمایشگاهی و مزرعه ای دقیق مورد نیاز می باشد. در این میان، گیاه گندم
|
Researchers
|
ٍElahe Monzavian (Student)، Kambiz Azizpour (Primary Advisor)، Vahid Sarabi (Advisor)
|