Research Specifications

Home \تأثیر کاربرد همزمان بیوچار و ...
Title تأثیر کاربرد همزمان بیوچار و ورمی کمپوست بر رشد و عملکرد دانه گیاه روغنی کاملینا (Camelina sativa) به صورت دیم کاری در استان آذربایجان شرقی
Type of Research Article
Keywords اسیدهای چرب، رطوبت، عملکرد روغن، کودهای آلی
Abstract در این پژوهش، کاربرد هم زمان مقادیر صفر، 5 و 10 تن در هکتار کود آلی ورمی کمپوست و بیوچار بر رشد و عملکرد دانه گیاه روغنی کاملینا به­صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کاملاً تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 1400-1399 در استان آذربایجان شرقی بررسی گردید. بیشترین عملکرد روغن (1073 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد 10 تن ورمی کمپوست در هکتار+10 تن بیوچار در هکتار بدست آمد که نسبت به شاهد، به میزان 8/18 درصد بر عملکرد روغن کاملینا افزود. این افزایش ناشی از افزایش درصد روغن (27/38 درصد) و عملکرد دانه (2805 کیلوگرم در هکتار) بود. بیشترین شاخص برداشت در تیمار 10 تن ورمی کمپوست در هکتار+10 تن بیوچار در هکتار، بیشترین عملکرد زیست­توده در تیمار 10 تن ورمی کمپوست در هکتار+5 تن بیوچار در هکتار و بیشترین تعداد دانه در خورجین در 5 تن ورمی کمپوست در هکتار+10 تن بیوچار در هکتار بدست آمد. افزایش تعداد خورجین در بوته و تعداد دانه در هر خورجین با کاربرد بیوچار و ورمی کمپوست، بر عملکرد دانه افزود. در این بررسی، کاربرد 5 تن بیوچار و 10 تن ورمی کمپوست میزان اسید های چرب اشباع را کاهش (42 درصد) ولی اسید های چرب غیر­اشباع پلیمریک را افزایش داد (27/7 درصد). با توجه به نتایج، کاربرد 10 تن در هکتار ورمی کمپوست و بیوچار جهت بهبود عملکرد گیاه کاملینا تحت شرایط دیم پیشنهاد گردیده و با توجه به اینکه بیشترین عملکرد دانه و روغن در بالاترین سطح کودی استفاده شده بدست آمد، لذا پژوهش های تکمیلی برای تعیین بهترین سطح کودی توصیه می شود.
Researchers Saeid Hazrati (First Researcher)، (Second Researcher)، Farhad Habibzadeh (Third Researcher)، amirreza sadeghi bakhtavari (Fourth Researcher)