Research Specifications

Home \بررسی برخی خصوصیات این همانی ...
Title بررسی برخی خصوصیات این همانی سیب زمینی تراریخت مقاوم به شوری
Type of Research Article
Keywords این همانی، تراریخت، سیب زمینی، شوری، مقاومت
Abstract گیاهان مهندسی شده و محصولات آنها با توجه به ویژگی های بهبود یافته، روز به روز در حال توسعه هستند و ارزیابی ایمنی این گیاهان قبل از ورود به سبد غذایی مردم الزامی میباشد. از این رو اهمیت موضوع ایمنی زیستی گیاهان تراریخت و استفاده از محصولات آنها، سازمانهای نظارتی را وادار به ایجاد قوانینی کرده است که از آن تحت عنوان ارزیابی این همانی (Substantial equivalent) یاد میشود. در پروتکل اجرایی آن ترکیبات مغذی مهم و ضروری گیاهان تراریخت بررسی و با شاهد مقایسه میشود. هدف پژوهش حاضر ارزیابی زیستی سیب زمینی تراریخت لاین F (مقاوم به شوری) با رقم اصلی و غیرتراریخت آن (آگریا) میباشد که این لاین تراریخت مقاوم به شوری با انتقال ژن SOS3 آرابیدوپسیس به سیب زمینی رقم آگریا تولید و مقاومت آن به شوری اثبات شده است. ابتدا حضور ژن AtSOS3 در گیاهان لاین F تأیید شد و آزمایشهای این همانی در قالب مقایسه میزان تولید پرولین، قندهای محلول، کاروتنوئید و کلروفیلهای a و b، میزان بیان نسبی ژن (CAT1) Catalase 1 و AtSOS3 بین لاین F و گیاه شاهد غیرتراریخت انجام گرفت. بر اساس ارزیابیهای صورت گرفته در صفات فیزیولوژیک و برخی متابولیتها (میزان پرولین، قندهای محلول، کاروتنوئید و کلروفیلهای a و b) و صفات مورفولوژیک (ارتفاع بوته، وزن خشک و تر گیاه) بین لاین F و WT هیچ تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در بررسی کلنیهای میکروبیوم اطراف ریشه در لاین تراریخت و شاهد غیرتراریخت تفاوت غیرمعنی دار بود که حاکی از آن است که لاین تراریخت هیچ اثر تهدیدآمیزی برای محیط زیست ندارد. میزان بیان نسبی ژنهای AtSOS3 و Catalase1 در لاین F نسبت به WT دارای مقادیر بیشتری بود؛ دلیل افزایش بیان Catalase1، فعال شدن مکانیسمهای دفاعی گیاه در برابر تنش میباشد. در نهایت نتایج هر یک از ارزیابیهای صورت گرفته برابری لاین F و WT را در صفات ارزیابی شده اثبات کرد.
Researchers samira karimi (First Researcher)، Maghsoud Pazhouhandeh (Second Researcher)، Kambiz Azizpour (Third Researcher)