Research Specifications

Home \انتخاب بهترین شاخص آماری ...
Title انتخاب بهترین شاخص آماری مقدار فشار گرهی برای استفاده در کالیبراسیون مدل هیدرولیکی شبکه توزیع آب مبتنی بر پردازش داده های میدانی
Type of Research Article
Keywords شاخص های آماری داده های میدانی شبکه توزیع آب کالیبراسیون فشار گرهی
Abstract با توجه به، به کارگیری گسترده کامپیوترها و تجهیزات اندازه گیری در بهره برداری شبکه های توزیع آب، حجم زیادی از داده ها برای پایش و ارزیابی عملکرد شبکه های توزیع آب ثبت می شود و در مرحله مدل سازی و کالیبراسیون استفاده می شود. مدیریت این داده ها برای رسیدن به مدل های دقیق تر از یک طرف و سرعت عمل در پردازش آنها از طرف دیگر بسیار ضروری است. در این پژوهش، هدف، پردازش داده های میدانی فشار گرهی برای انتخاب بهترین شاخص های آماری برای کالیبراسیون مدل شبکه توزیع آب بود. برای این منظور، بیش از 5500 داده جمع آوری شده در 22 ایستگاه شبکه توزیع آب اهر و 12 ایستگاه شبکه توزیع آب اشنویه بررسی شد. ابتدا، با دسته بندی داده ها به روش تجربی استورجس، احتمال قرارگرفتن داده ها در دسته های شاخص های مرکزی میانگین، میانه و نما و سایر دسته ها در ایستگاه های مختلف در ساعت های حداقل، حداکثر و متوسط مصرف تعیین و با جمع بندی نتایج، بهترین شاخص مرکزی انتخاب شد. سپس برای تحلیل نحوه تغییرات داده ها، مقدار حداقل و حداکثر، دامنه تغییرات و انحراف معیار داده ها به همراه هیستوگرام دسته ها ارائه شد. روند تغییرات داده ها در ایستگاه های مختلف در ساعت های حداقل، حداکثر و متوسط مصرف نشان داد که هارمونی مشخصی برای تغییرات داده ها وجود ندارد، به طوری که مقدار حداکثر یا حداقل دامنه تغییرات و انحراف معیار داده ها به صورت مکانی در ایستگاه ها جابه جا می شوند. همچنین روند تخصیص داده ها به دسته ها نشان داد که در شبکه توزیع آب اهر بیشترین تخصیص داده ها به دسته نمایی با حدود 6/28 درصد و بعد سایر دسته ها با حدود 3/26 درصد قرار دارد و در شبکه توزیع آب اشنویه بیشترین تخصیص مربوط به سایر دسته ها با حدود 2/30 درصد و بعد دسته نمایی با 2/27 درصد قرار دارد. با توجه به تعدد و پراکندگی سایر دسته ها و واحد بودن مقوله حالت، دسته نمایی، بهترین انتخاب بود. به طورکلی با بهره گیری از مقدار نما به جای دیگر شاخص های مرکزی در کالیبراسیون شبکه های توزیع آب، به دلیل تأثیرپذیری از تعداد داده های میدانی بیشتر، نتایج مطلوب تری در ساخت مدل شبکه حاصل خواهد شد.
Researchers Mehdi Dini (First Researcher)، Roghaye Mashhadi Alizade (Second Researcher)، Akbar Shirzad (Third Researcher)، Saeid Hashemi (Fourth Researcher)