Title
|
متاآنالیز تاثیر همزیستی با PGPBها بر تحمل گندم به استرس شوری
|
Type of Research
|
Thesis
|
Keywords
|
استرس شوری، گندم، همزیستی، PGPB ها، متاآنالیز،
|
Abstract
|
شوری خاک یک عامل محدود کننده اصلی برای رشد و بهره وری محصول است. انواع تغییرات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی در محصولات زراعی توسط شوری خاک ایجاد می شود. شوری خاک در سرتاسر جهان به یکی از عوامل محدود کننده اصلی تولید مواد غذایی و بهره وری محصول تبدیل می شود. تخمین زده می شود که سالانه 20 تا 50 درصد از دست دادن محصولات به دلیل شوری و خشکی خاک است. از کودهای شیمیایی برای بهبود رشد گیاه و بهره وری محصول استفاده می شود، استفاده گسترده از کودهای شیمیایی اثرات منفی بر سلامت انسان و اکوسیستم های طبیعی داشته است. کودهای زیستی جایگزین مقرون به صرفه و سازگار با محیط زیست برای کودهای شیمیایی هستند که حاوی میکروارگانیسم های مفید هستند و می توانند روی خاک یا سطوح بذر برای تقویت رشد گیاه از طریق بهبود دسترسی به مواد مغذی برای گیاهان استفاده شوند. ریزوباکتری های همزیست (PGPR) میکروبیوم خاک را غنی می کنند و توانایی بهبود رشد گندم را دارند. گندم مهمترین گیاه زراعی از دیدگاه اقتصادی در سطح جهانی است که در مساحت وسیعی از زمین های دنیا کشت شده و ازنظر سطح زیرکشت و تولید سالانه نسبت به سایر غلات دردرجه اول اهمیت است براساس آمار فائو در سال 2022 سطح زیرکشت گندم در ایران در حدود 7 میلیون هکتار و میزان تولید آن در حدود 13 میلیون تن بوده است. شوری خاک یکی از عمده ترین عواملی است که رشدونمو گیاهان را در مناطق خشک و نیمه خشک تحت تأثیرقرار می دهد. تنش شوری با ایجاد اختلال در بسیاری از واکنش های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی از جمله فتوسنتز،فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی، تعادل عناصر غذایی، تجمع اسمولیت ها و سنتز هورمون ها باعث محدودیت رشدونمو گیاه میشود. باکتریهای افزاینده رشد گیاه انواعی از باکتریها هستند که موجب افزایش رشد گیاه و عملکردمحصولات مهم زراعی میشوند. این باکتریها قادرند ازطریق مکانیسم های مختلف تولید و ترشح تنظیم کننده های رشد گیاه و یا از طریق فراهم نمودن عناصر غذایی مورد نیاز گیاه از جمله فسفر و یا نیتروژن اثرات مثبتی را بر رشد گیاهان اعمال نمایند. در گیاهانی مانند غلات، تجمع و فعالیت باکتریهای مفید در ناحیه ریزوسفر که به عنوان باکتریهای محرک رشد گیاه یا اصطلاحاً (PGPR) شناخته می شوند امری طبیعی محسوب می شود. از مهمترین باکتریهای گروه PGPR می توان به Azotobacter ، Pseudomonas و Bacillus ا
|
Researchers
|
(Student)، Sara Ghaffarian (Primary Advisor)، Fatemeh Mahmoodi kordi ()
|