Title
|
بررسی شیمیایی عصاره و اسانس گیاه مرزنجوش استانبولی (Origanum vulgare L. subsp. Hirtum) در مراحل مختلف فنولوژیکی گیاه و تاثیر آن بر میزان قند خون و فعالیت آنتی اکسیدانی موش های دیابتی
|
Type of Research
|
Thesis
|
Keywords
|
عصاره، آنتی اکسیدانت، مرزنجوش
|
Abstract
|
گیاهان دارویی در بسیاری از کشور ها به عنوان یک جایگزین برای دارو های مصنوعی استفاده می شود. در حال حاضر توجه عموم دانشمندان به سمت عصاره های گیاهانی است که در تهیه انواع آنتی بیوتیک ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد. دیابت یکی از بیماری هایی است که یک چالش بزرگ برای سلامت عمومی محسوب می شود و نشان دهنده گروهی از اختلالات متابولیک است که با افزایش قند خون، اختلال سلول های بتا در ترشح انسولین، مقاومت به انسولین یا هر دو مشخص می شود. علاوه بر این، عوارض دیابت می تواند با تغییر در سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی بدن، استرس اکسیداتیو و دیس لیپیدمی مرتبط باشد. منشا گیاه مرزنجوش (Origanum Vulgare ssp. Hirtum) نواحی مدیترانه ای می باشد و در کشورهای دارای آب و هوای مدیترانه مثل یونان و ترکیه یافت می شود. با وجود رشد دو گونه گیاهی جنس مرزنجوش در ایران، مطالعات کمی درمورد مرزنجوش انجام شده است و با توجه به اثرات آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و التیام بخشی آن، مطالعه خواص بیوشیمیایی عصاره و اسانس گیاه مرزنجوش درمراحل مختلف فنولوژیکی فاز زایشی امری ضروری به نظرمی رسد. گیاه دارویی مرزنجوش به عنوان مواد خام در داروسازی، لوازم آرایشی و بهداشتی و صنایع غذایی نیز استفاده می شود.قسمت های مورد استفاده این گیاه اندام های هوایی آن است. مواد موثره آن در درمان سیاه سرفه، آسم، سرماخوردگی، نفخ، درد های عصبی، اختلالات گوارش و درد های روماتیسم و همچنین یرقان و زردی استفاده می شود. اسانس این گونه گیاهی خاصیت ضدباکتریایی و ضدقارچی دارد. از مهم ترین ترکیبات شیمیایی که در اسانس گیاه مرزنجوش مشخص شده است می توان به مونوترپن های فنلی، تیمول و کارواکرول اشاره کرد؛ همچنین در مواد موثره این گیاه می توان به هیدروکربن های پی-سیمین، آلفا و گاما ترپینن اشاره کرد. کارواکرول دارای خاصیت ضدسرطانی، ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانی، ضدقارچی و ضداکسیداسیون اسید چرب می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات ترکیبات فیتوشیمیایی این گیاه در سه مرحله فنولوژیکی (VS رویشی، FS گلدهی و PFS پس از گل دهی) است که مطلوب ترین زمان و مرحله برداشت را که با بالاترین محتوای ترکیبات زیست فعال مشخص می شود، تعیین کنند. عصاره های گیاهی مرزنجوش حاوی اجزای فعال مانند ایزوفلاون ها دارای فعالیت هیپوگلیسمی هستند. علاوه بر این، وجود آلکالوئیدها، ترکیبات فنلی
|
Researchers
|
(Student)، Saeed Najavand (Primary Advisor)، (Advisor)، ()
|