Title
|
اثر محلول پاشی نانوذره های اکسیدآهن-اکسیدگرافن و نانوکامپوزیت های اکسید تیتانیوم-اکسیدگرافن و اکسیدمنگنز-اکسیدگرافن بررشد و برخی ویژگی های فیزیولوژیک شوید (Anethum graveolens L.) تحت تنش شوری
|
Type of Research
|
Thesis
|
Keywords
|
اسانس، آب نسبی برگ، عناصرغذایی، مالون دی آلدئید
|
Abstract
|
یکی از اساسی ترین چالش های دنیای امروز، تأمین غذا برای جمعیت درحال افزایش جهان تحت نوسانات اقلیمی است. تنش های غیرزیستی متعددی تولید محصول درجهان را تحت تأثیر قرار می دهد. شوری خاک یکی از مهم ترین تهدیدها می باشد که متأثر از تغییرات اقلیمی می باشد (Mustafa et al. 2022). تنش شوری، پارامترهای فتوسنتزی، تعرق، هدایت روزنه ای (Yang and Guo 2018)، بیوماس گیاه، طول ریشه، فتوسنتز و پتانسیل آب برگ را ازطریق ایجاد تنش اسمزی تحت تأثیر قرار می دهد. تجمع نمک در بخش هوایی گیاه منجر به کاهش آب نسبی گیاه و عملکرد محصول شد (Ahmad et al. 2019; Imran et al. 2024). تجمع اضافی نمک منجر به تولید رادیکال های آزاد می شود این رادیکال ها فرم احیاشده اکسیژن هستند که دراثر فعالیت متابولیکی گیاه تولید می شود وجود آن ها تهدیدی جدی برای غشای سلول، DNA، ماکرو مولکول ها، پروتئین و چربی می باشد (Yang and Guo 2018; Alhagdow et al. 2021). فناوری های متعددی برای بهبود اثرات تنش در گیاه مورد استفاده قرار می گیرد. اما برخی ازاین فناوری ها گران بوده و اثرات سمی بر اکوسیستم دارد. لذا لازم است تا تلاش هایی نسبت به توسعه فناورهای اقتصادی سازگار با محیط زیست، راحت و قابل اجرا درمدت زمان کوتاه انجام گیرد (Ikram et al. 2020). استفاده ازنانوذرات مهندسی شده در صنایع مختلف موجب ایجاد تحول در کشاورزی و صنایع وابسته خواهد شد. امروز از نانوذرات فلزی به صورت گسترده برای پرورش محصولات تحت شرایط تنش استفاده می شود، اما لازم است اثرات درازمدت کاربرد آن ها در اکوسیستم مورد ارزیابی قرار گیرد. ویژگی های سطحی و ساختاری بسیار کوچک نانوذرات، موجب خواص فیزیکی و شیمیایی متمایز آن ها شده است (Hu et al. 2020). ازمیان نانوذرات فلزی، نانوذره ی تیتانیوم به دلیل تأثیر بر رشد، بهبود عملکرد و کاربرد گسترده آن در صنایع غذایی و آرایشی مورد توجه قرار گرفته است (Rainha et al. 2011). تیتانیوم موجب افزایش سرعت فتوسنتز، تشکیل کلروفیل، و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در گیاه شد. ازدیگر اثرات آن بر گیاه می توان به کاهش محتوای مالون دی آلدئید و پراکسید هیدروژن اشاره کرد. کاربرد خارجی نانوذره ی تیتانیوم موجب بهبود عملکرد ذرت، محتوای کلروفیل و فنول در گیاه شد (Shah et al. 2021). درمطالعه ای در گندم مشخص شد که تنش شوری موجب کاهش پروتئین محلول، آمین
|
Researchers
|
(Student)، Kambiz Azizpour (Primary Advisor)، lamia Vojodimehrabani ()
|