Research Specifications

Home \تاثیر محلول پاشی با اسید ...
Title تاثیر محلول پاشی با اسید سالسیلیک، کیتوزان، نانوذره اکسیدروی و نانوذره اکسیدروی پوشش یافته با اسید سالسیلیک و کیتوزان بر کنترل تنش شوری در گیاه نعناع (Mentha piperita L)
Type of Research Thesis
Keywords پرولین، کلروفیل، مالون دی آلدئید، محتوای عناصر
Abstract شوری یکی از مهم ترین تهدیدات جهانی است که سبب تخریب خاک می شود. تقریبا، 20 درصد از زمین های زیرکشت دنیا، و نیمی از زمین های آبی در معرض شوری خاک قرار دارند (Kibria and Hoke 2019). شوری یک مسئله جدی و محدودکننده کشاورزی پایدار در مناطق خشک و نیمه خشک جهان است. شوری زمین های کشاورزی، دراثر کاربرد بیش از حد کودهای شیمیایی و آبیاری با آب هایی با کیفیت نامناسب ایجاد می شود (Ahmad et al. 2022). شوری با ایجاد سمیت یون های سدیم و کلر، موجب ایجاد تنش اسمزی و اکسیداتیو در گیاه می شود. تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی اتفاق افتاده در گیاه در اثر تنش شوری موجب تغییرات مرفولوژیکی می-شود (Ahmad et al. 2022). تنش شوری موجب افزایش محتوای پراکسید هیدروژن و مالون دی آلدئید، کاهش ارتفاع گیاه و عملکرد در نعناع شد (Hosseini et al. 2023). کاهش رشد سلول، آسیب غشایی، عدم تعادل مواد مغذی، تولید گونه های اکسیژن فعال، گونه های نیتروژن فعال، گونه های کربونیل فعال، مهار آنزیم و اختلال عملکرد متابولیک و کاهش نرخ فتوسنتز از اثرات ثانویه تنش شوری در گیاه است. تحت تنش شوری سمیت یون های سدیم و کلرید نه تنها باعث ایجاد اختلالات تغذیه ای می شود، بلکه با کاهش پتانسیل اسمزی محلول خاک باعث خشکی فیزیولوژیکی گیاه می گردد (Khan et al. 2019). گیاهان نقش مهمی در تغذیه، تامین سلامت و معیشت بشر دارد. امروزه با شناخته شدن بیشتر عوارض کاربرد داروهای شیمیایی، توجهات به سمت توسعه کشت گیاهان دارویی جلب شده است. پرورش گیاهان دارویی، علاوه بر تامین نیازهای صنایع مختلف نقش مهمی در رشد اقتصادی کشور و افزایش صادرات غیرنفتی را دارند. باتوجه به نقش مهم و ارزشمند گیاهان دارویی در اقتصاد جوامع روستایی و نقش ارزشمند آن ها در صادرات غیرنفتی، لازم است تا شرایط مطلوبی برای رشد این گیاهان در مناطق پرورشی آن ها فراهم شود. در مناطق متاثر از تنش شوری، کاهش مصرف کودهای شیمیایی و سموم شیمیایی اولین گام در تولید گیاهان دارویی است. امروزه به منظور کاهش مضرات کودها و سموم شیمیایی توجهات به سمت استفاده از نانوکودها معطوف شده است. نانوکودها، از نانوذراتی با اندازه 1 تا 100 نانومتر تشکیل شده است. امروزه از نانوذرات برای افزایش عملکرد، بهبود تغذیه و بهبود مدیریت مزرعه استفاده می شود که دلیل آن ویژگی های منحصربه فردشان مانند اندازه کوچک، نسبت
Researchers (Student)، lamia Vojodimehrabani (Primary Advisor)، Leila Khoshmaram (Advisor)، Farzad Rasuli (Second Advisor)، Mohammad Bagher Hassanpouraghdam ()