Research Specifications

Home \بررسی اثر کنه کشی اسانس های ...
Title بررسی اثر کنه کشی اسانس های مرزنجوش و دارچین روی کنه بنه زعفران Rhizoglyphus robini در شرایط آزمایشگاهی
Type of Research Thesis
Keywords آفتکش های زیستی، اسانس، بنه زعفران، تدخین، زیست سنجی
Abstract زعفران به دلیل ارزش اقتصادی بالا و نیاز اندک به آب، مورد استقبال کشاورزان قرار گرفته و در حال حاضر در 30 استان کشور کشت می شود (کوچکی و همکاران 1396). با توجه به شدت گرفتن خشکسالی های اخیر، کشت این محصول در ایران رو به افزایش است. کنه بنه زعفران (R. robini) به عنوان آفت کلیدی مهم به شکل مستقیم (تغذیه از بنه زعفران) و غیر مستقیم (ورود بیمارگرها از زخم ایجاد شده) سالانه خسارت بالایی به زعفران کاران وارد می سازد. به طور کلی، در کشور ایران هیچ گونه سطح توصیه شده یا ثبت شده ای برای مصرف آفت کش ها در زراعت زعفران تعیین نگردیده است (به استثنای دو مورد علف کش) و همچنین بر اساس نظر وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفظ نباتات، استفاده از هرگونه آفت کش در فرآیند کشت زعفران مجاز نمی باشد (Mahdavi et al. 2021). با توجه به جایگاه ایران به عنوان صادرکننده اصلی زعفران و ارزش اقتصادی بالای این محصول، حفظ کیفیت آن و جلوگیری از باقی ماندن سموم در آن از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین، سرعت بالای گسترش و خسارت زایی کنه بنه زعفران، لزوم استفاده و یافتن روش های کنترل غیرشیمیایی را دوچندان می کند. مشتقات گیاهی که به عنوان آفت کش های زیستی یا سبز شناخته می شوند، می توانند جایگزین مناسبی برای آفت کش های شیمیایی باشند و در مدیریت آفات و کاهش خسارات عملکرد مورد استفاده قرار می گیرند (Rahman et al. 2016). علاوه بر خواص متعدد اسانس های مرزنجوش و دارچین، دارای خاصیت کنه کشی نیز هستند؛ اما تاکنون تأثیر این اسانس ها بر کنه زعفران بررسی نشده است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثرات کنه کشی این دو اسانس بر کنه زعفران خواهد شد. همچنین استفاده از مشتقات گیاهی موثر علاوه بر کنترل آفت می تواند در تولید بذرهای سالم و عاری از آفت نقش بسزایی ایفا کند.
Researchers (Student)، Parisa Lotfollahi (Primary Advisor)، Arash Honarmand (Advisor)