مشخصات پژوهش

صفحه نخست /مطالعه بیوسنتز ترکیبات فنلی و ...
عنوان مطالعه بیوسنتز ترکیبات فنلی و فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیا لیاز در گیاه دارویی گزنه (Urtica dioica) تحت تاثیر سالیسیلیک اسید
نوع پژوهش پایان نامه
کلیدواژه‌ها سالیسیلیک اسید، فنول ها ، فنیل آلانین آمونیا لیاز، گزنه
چکیده گیاهان نه تنها منبع اصلی غذایی جانوران و انسان ها می باشند بلکه منبع عمده مواد دارویی و بهداشتی نیز می باشند. استخراج انواع داروها از گیاهان یکی از روش های عمده سرمایه گزاری و کسب درآمد در جوامع پیشرفته محسوب می گردد. ارزش غذایی و دارویی گیاهان به محتوای ترکیبات بیوشیمیایی آن ها مربوط می شود. طیفی از متابولیت های ثانویه گیاهان دارای خاصیت آنتی اکسیدانی می باشند که این خاصیت در سلامتی و بهداشت جوامع بشری در سال های اخیر ارزش دوچندان یافته است. به دلیل عوارض نامطلوب استفاده از آنتی اکسیدان های سنتزی در انسان و حیوانات ، امروزه ارزش استفاده از ترکیبات طبیعی در تهیه انواع مواد غذایی و دارویی مورد توجه محققین می باشد.درمان طیفی از بیماری های مهم مانند آلزایمر معطوف به استفاده از متابولیت های گیاهی است] 8[. روزانه ده ها نوع ترکیب گیاهی در غذای انسان به عنوان ادویه، مواد افزودنی در کارخانجات صنایع غذایی و غیره توسط انسان استفاده می شود. ترکیبات فنولی گروه بسیار مهم از متابولیت های ثانویه گیاهی با ویژگی جذب رادیکال های آزاد جهت ممانعت از ادامه فرایندهای اکسیداسیونی می باشند که انسان به عنوان منابع آنتی اکسیدانی خارجی از آن ها استفاده می کند ]4[. یکی از گیاهانی که امکان بررسی و مطالعه بیشتر از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان ترکیب های فنولی و فلاونوئیدی برای آن وجود دارد گیاه گزنه است ]16[. کشت گیاهان در شرایط کنترل شده و مستقل از تغییرات محیطی مزیت بررسی مسیرهای بیوسنتزی بیوشیمیایی و آنزیمی متابولیت های ثانویه را دارد. یکی از ضرورت های این تحقیق بررسی تولید متابولیت های ثانویه گیاه دارویی گزنه در شرایط کاملا کنترل شده و خارج از فصل می باشد که این امر از طریق کشت آزمایشگاهی انجام پذیر است. ریشه، ساقه و برگ گزنه به صورت دم کردنی، برگ و ساقه به صورت سبزی تازه و سالاد در مناطق مختلف جهان مورد استفاده قرار می گیرد ]17[. مقدار متابولیت های ثانویه تولیدی در گیاهان بسیار کم می باشد (حدود یک درصد وزن خشک). به همین خاطر، یافتن راهکار برای افزایش مقدار آن ها در گیاهان و تولید در مقیاس بالا بسیار با اهمیت است. در سال های اخیر استفاده از روش های کشت بافت و سلول مورد استفاده قرار گرفته اند زیرا در این روش ها تغذیه با پیش سازها و نیز تحریک تولید با القا کننده ها ممکن می باشد ]18[.
پژوهشگران مهدیه دهقان نژاداسنجان (دانشجو)، لیلا زرندی میاندواب (استاد راهنما)، نادر چاپارزاده (استاد راهنما)، الهه زاده حسینقلی (استاد مشاور)