مشخصات پژوهش

صفحه نخست /بررسی پروتئین اتصال به اسید ...
عنوان بررسی پروتئین اتصال به اسید چرب به عنوان یک نشانگر زیستی در بیماران عراقی مبتلا به پیش دیابت و دیابت نوع 2 تازه تشخیص داده شده
نوع پژوهش پایان نامه
کلیدواژه‌ها پروتئین اتصال اسید چرب، نشانگر زیستی، پیش دیابت، دیابت نوع 2
چکیده دیابت قندی گروهی از اختلالات متابولیک و مربوط به متابولیسم کربوهیدرات است که در آن گلوکز به مقدار کم مصرف می شود و باعث ایجاد هیپرگلیسمی می شود. بیماران دیابتی در معرض افزایش خطر ابتلا به عوارض میکروواسکولار و ماکروواسکولار هستند. دیابت چهارمین علت شایع مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته است ]1، 2[. اکثریت (80%) بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 چاق هستند. چاقی، به ویژه چاقی شکمی مرکزی، با مقاومت به انسولین در ارتباط است. در افراد چاق غیر دیابتی معمولا سطح انسولین افزایش یافته و گیرنده های انسولین کاهش پیدا می کنند. چاقی در ایجاد دیابت نوع 2 نقش دارد. افراد مبتلا به دیابت نوع 2 چاق اغلب سطوح انسولین بالایی نسبت به افراد غیر چاق دارند ]3[. پیش دیابت وضعیتی است که با اختلال در متابولیسم گلوکز، از جمله شرایط اختلال در گلوکز ناشتا (IFG) و اختلال تحمل گلوکز (IGT) مشخص می شود ]7[. اختلال در گلوکز ناشتایی در نتیجه تنظیم ضعیف گلوکز رخ می دهد، که منجر به افزایش گلوکز خون حتی پس از یک شب ناشتا می شود، در حالی که IGT به دلیل ناتوانی فرد در پاسخ به گلوکز مصرف شده به عنوان بخشی از یک وعده غذایی رخ می دهد که معمولا منجر به افزایش گلوکز خون پس از صرف غذا می شود ]4[. هر دو اختلال IFG و IGT مقاومت به انسولین را تشدید می کنند. معمولا IFG نتیجه مقاومت به انسولین کبدی است ]5-6[. پروتئین اتصال به اسید چرب 4 (FABP-4) یک آدیپوکین جدید است که در سلول های چربی بیان می شود و با سرکوب گامای PPAR در مکانیسم ایجاد مقاومت به انسولین و دیابت نوع 2 نقش دارد. مهار گامای PPAR ناشی از FABP4 نقشی اساسی در فرآیندهای التهاب و اکسیداسیون با واسطه لیپیدی عمل می کند ]8[. با شروع این فرآیند التهابی، گلیکولیز و اکسیداسیون گلوکز مهار می شود و جذب گلوکز بافت های محیطی، عمدتاً کبد و ماهیچه ها، کاهش می یابد. بنابراین، افزایش FABP-4 منجر به ایجاد مقاومت به انسولین در نتیجه ترشح ناقص انسولین می شود. مطالعات قبلی نشان داده است که FABP-4 با دیابت نوع 2 و دیابت بارداری در ارتباط است ]8[.
پژوهشگران ابراهیم عبدالله حمزه حمزه (دانشجو)، سعید نژاوند (استاد راهنمای اول)، محمد عمران حمزه الشجیری (استاد راهنمای دوم)